Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2013 13:47 - Азис - биография
Автор: azisaziq Категория: Музика   
Прочетен: 4124 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2013 14:39


image

Васил Трaянов Боянов, известен със сценичното си име Азис, е български поп-фолк певец от ромски произход.
Биография
Васил Троянов Боянов е роден в Сливен, но израства в Костинброд и в София (кв. Филиповци, кв. Факултета, кв. Банишора и най-вече в село Яна). Произхожда от заможно ромско семейство — майка му е от кардерашите, баща му е ерлия — ром. На 11 години заминава за Германия, където разхожда кучетата на заможни хора. Там научава немски, ражда се сестра му Матилда. Пробва да се реализира като фотомодел, но не се справя на подиума. В една модна агенция среща Юлияна Кънчева, която го подкрепя и стават добри приятели.

Една от първите му изяви е в ансамбъла „Рома“. За широката публика е открит от продуцента на „Съни мюзик“ Крум Асанов. Васил отива при него с първия си издаден албум с ромски песнопения. Крумов му дава шанс, тъй като самият той е циганин. Първия си албум, самият Азис определя като „пълна боза“.[1] Популярност набира с втория си албум — „Мъжете също плачат“. Понастоящем има издадени над десет албума.

От 3 май 2005 е избран за почетен председател на ПД „Евророма“ и оглавява комисията ѝ по култура. През лятото на 2005 г. е кандидат-депутат, но не успява да влезе в Народното събрание. Автор е на голяма част от обра­зователната програма на партията. По негова идея родителите на деца, които имат до­бър успех и изобщо ходят на училище, ще получават пари; в класовете, където има до 30% българчета, всички трябва да получават безплатно учебни помагала и учебни­ци, за да няма сегрегация и ромчетата да се чувстват привилегировани; на­стоява депутатите на „Евророма“ да се откажат от заплатите си.

През 2006 издава автобиографичната книга „Аз, AZIS“, която пише с помощта на Ваня Щерева.[2]

През 2006 година Азис е номиниран за участие в кампанията на БНТ „Великите българи“.

image

На 5 август 2007 Азис става баща на момиченце — Рая Василева. Майката на бебето е дългогодишната приятелка на фолк певеца Гала.

По данни от НАП, изнесени в нарушение на ДОПК и ЗЗЛД, Азис декларира доход от около 1 млн. лева за 2008 г.
Телевизионни изяви
На 26 март 2007 Азис влиза в Къщата на VIP Brother заедно с партньора си Николай Първанов (Ники Китаеца) като участници във VIP Brother 2 на риалити шоуто. Азис прекарва 19 дни в Къщата, след което напуска доброволно.

През октомври 2007 по ТВ2 стартира телевизионното шоу Вечерното шоу на Азис с водещ Азис.

До 2009 г. Азис поддържа имиджа на травестит, но не декларира публично хомосексуална ориентация.

През април 2001 г. Азис и режисьора Стилиян Иванов правят скандална видеоверсия на песента „Хвани ме, де“ в която Азис се облича и гримира като индийка, обвива се с 5 метров питон, и облечен само в прашки и ближе мляко от голите тела на двама чернокожи модели[4].

През октомври 2004, за да рекламира своята песен „Как боли“, Азис поставя плакат, на който е с разголени задни части, в центъра на София, срещу паметника на Васил Левски. След бурни протести на Нона Йотова, Хиподил и други публични личности, скандалният билборд е свален по заповед на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов[5]. Азис заявява, че свалянето на плаката „може да изиграе много лоша шега на България… една от клаузите на Европейския съюз гласи, че ако има дискриминация относно хомосексуализъм, произход и т.н., няма да влезем в ЕС“.[6]

На 1 октомври 2006 организира „сватбено тържество“, на което сключва неформален брак с Ники Китаеца. „Куми“ на сватбата са Цеца Ражнатович и Деси Слава. Според травестита Мис Бони (Борислав Соколов), този „брак“ е „незаконен“, защото Мис Бони и Азис са „венчани“ от Гала на националния стадион „Васил Левски“ и нямат „развод“.[7]

През есента на 2007 г. Азис не си имплантира силиконови гърди. Прави скандална фотосесия с женски бюст за списание Блясък [8].

За да рекламира стартирането в ефир на националната телевизия ТВ2, където започва да води собствено предаване, Азис се снима за плакат, станал повод за публични противоречия. Там той се целува гол до кръста с Ники Китаеца. Плакатът е окачен на билбордове в София, Пловдив, Перник и Кюстендил. След бурна обществена реакция, и тези плакати са свалени по заповед на кмета на София Бойко Борисов. Заместник-кметът по образованието и културата Йорданка Фандъкова съобщава, че е получила много сигнали от граждани за билборда на Азис и Китаеца. Тя коментира така:

    „Обадиха ми се и колеги и ме питаха какви послания отправя този билборд и не са ли те в разрез с разбиранията ни за възпитанията и пример за подрастващите. Като родител смятам, че това не е подходящо за децата. Визията на този билборд е малко неприлична. Все пак това е почти интимна сцена и смятам, че тези неща имат своето място и време!“[9]

Доц. Георги Лозанов, председател на Българска медийна коалиция, коментира скандала така:

    „Скандалът е част от замисъла на билборда с Азис и Китаеца; той търси скандала, така че всички реакции след това се включват в самия билборд. Това е начин, по който съвременната култура, и то ъндърграунд култура, а в някакъв смисъл Азис е представител на тази култура, се реализира в публичния свят — чрез скандалност, чрез прекрачване на табута, чрез реакция на по-консервативната част от обществото.“[10]

image
gay shop

На свалянето на билбордовете реагира БГО „Джемини“. В отворено писмо до медиите изпълнителния директор на организацията Аксиния Генчева пише:

    Наистина ли обществото смята плакат с двама полуголи мъже, снимани в близост един до друг, за неморален? Да! Същото това общество, което издига в култ разгърдените, едрогърди фолк-певици, обществото, което изпада в екстаз при вида на реклама на водка „Флирт” и разголените им рекламни „лица”. Как ли биха приели плаката, ако на него вместо Китаеца, беше снимана някоя силиконова звезда (от поп-фолк бранша, например)? Дали тогава моралистите се оплакват в общината, пишат ли протестни писма и дали изобщо някой щеше да се сети, че младежта се развращава?[11]
Награди

    Годишни награди на Нов "фолк" Награда на НМЦ и „Нов фолк” за най-хитов певец 2000
    Годишни награди на Нов "фолк" Оригинално медийно присъствие 2001
    Годишни награди на Нов "фолк" Награда на НМЦ и „Нов фолк” за най-продаван албум „Сълзи” 2001
    Годишни награди на Нов "фолк" Оригинално сценично присъствие 2002
    Годишни награди на Нов "фолк" Оригинално медийно присъствие 2002
    Годишни награди на Нов "фолк" Певец на годината 2002
    Годишни награди на Нов "фолк" Награда на НМЦ и „Нов фолк” за най-продаван албум 2002
    Годишни награди на Нов "фолк" Оригинално медийно присъствие 2003
    Годишни награди на Нов "фолк" Певец на годината 2003
    Годишни награди на Нов "фолк" Изключителни постижения 2003
    Годишни награди на Нов "фолк" Награда на НМЦ и „Нов фолк” за най-продаван албум „На голо” 2003
    Годишни награди на Нов "фолк" Оригинално сценично присъствие 2004
    Годишни награди на Нов "фолк" Певец на годината 2004
    Годишни награди на Нов "фолк" Оригинално сценично присъствие 2005
    Годишни награди на Нов "фолк" Видеоклип на годината „Не знаеш” – Малина и Азис 2005
    Годишни награди на Нов "фолк" Певец на годината 2005
    Годишни награди на Нов "фолк" Награда на „Дима стил” за ексцентричност и експериментаторски дух 2005
    Годишни награди на Нов "фолк" Награда на GSM Ревю за рингтон на годината „Обречи ме на любов” 2005
    Годишни награди на Нов "фолк" Оригинално медийно присъствие 2007
    Годишни награди на Нов "фолк" Оригинално медийно присъствие 2008
    Годишни награди на "Нов Фолк" Певец на годината 2011
Популярност извън България
През 2011 г. Азис се превърна в популярен мем в руския Интернет. Година по-късно, през 2012, Азис стана популярен в съседните държави като Гърция и Турция

image



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: azisaziq
Категория: Музика
Прочетен: 10362
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930